Jadłospis
od 22.04.2024 do 26.04.2024
Dzień tygodnia | Śniadanie | Alergeny | II Śniadanie | Alergeny | Obiad | Alergeny |
poniedziałek
| chleb słonecznikowy z masłem, pasta jajeczna z serem żółtym i szczypiorkiem, pomidorek koktajlowy, herbatka | gluten, mleko i pochodne, jaja, gorczyca | musli owocowe na mleku (płatki zbożowe z suszonymi owocami) banan | mleko i pochodne, | kapuśniak z kiszonej kapusty z mięsem, ziemniakami i zieleniną, ryż z jabłkami, jogurtem greckim i cynamonem, borówki, kompot | seler, mleko i pochodne, gluten |
wtorek
| chleb królewski z masłem, twaróg ze szczypiorkiem, herbatka, ogórek małosolny, marchew słupki | gluten, mleko i pochodne, | serek Piątuś z wafelkowym misiem, chałka z masłem, borówki, kakao | mleko i pochodne, gluten | zupa pomidorowa z ryżem, mięsem i zieleniną, ziemniaki z koperkiem, filet z indyka w panierce, mizeria (ogórek zielony z jogurtem naturalnym) kompot | seler, mleko i pochosne |
środa
| grzanka z żółtym serem, serem mozzarella, wędlinką, mix warzyw: papryka kolorowa, kalarepka, marchew słupki, ogórek małosolny, rzodkiew biała, herbatka | gluten, mleko i pochodne, | płatki jęczmienne na mleku, flipsy kukurydziane, jabłko | mleko i pochodne, gluten, | żurek z ziemniakami na białej kiełbasie, kasza gryczana, bitki schabowe w sosie własnym, ogórek kiszony, sok cymes 100% | seler, mleko i pochodne, jaja |
czwartek | bułka kajzerka z masłem, sałata roszponka, polędwica drobiowa, rzodkiewka, herbatka, actimel naturalny | gluten, mleko i pochodne, | płatki owsiane na mleku, wafle kukurydziane, jabłko |
mleko i pochodne
| zupa kalafiorowa z ziemniakami, mięsem i zieleniną "kebabowy makaron" makaron świderki, mięso mielone z warzywami i sosem czosnkowym, sok cymes 100% | seler, mleko i pochodne, jaja |
piątek | chleb pszenny z masłem, pasta z kiełbasy podwawelskiej z jajkiem, ogórkiem i natką pietruszki, Kawa Inka | gluten, mleko i pochodne, jaja, jorczyca
| Urodzinowe śniadanko :) ciasto marchewkowe - wyrób własny, mix owoców: arbuz, borówka, mandarynka, banan, truskawka, herbatka | gluten, jaja | zupa gołąbkowa z ryżem, mięsem (wieprzowo - wołowym) i zieleniną, ziemniaki z koperkiem, rybka miruna pieczona, brokuł gotowany, kompot | seler, ryba |
Informacja dla rodziców dotycząca występowania alergenów pokarmowych występujących w produktach spożywczych:
Alergia pokarmowa- zgodnie z definicją jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu, wywołująca różne objawy kliniczne. Objawy te występują zawsze po spożyciu tego samego pokarmu i wywołują takie same dolegliwości. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku, jednak najczęściej ujawnia się u niemowląt i małych dzieci. Związane jest to z niedojrzałością bariery jelitowej i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit dla białek.
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - nakłada na placówce przedszkola działającej jako zakład żywienia zbiorowego obowiązek podania informacji o obecności w produkcie składników uznawanych za główne przyczyny reakcji alergicznych. Stworzona lista tych składników zawiera obecnie 14 produktów i ich przetworów. Lista alergenów będąca załącznikiem do wyżej wymienionego rozporządzenia obejmuje, z pewnymi wyjątkami określonymi w tym rozporządzeniu następujące produkty:
- Zboża zawierające gluten( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne;
- Orzeszki ziemne, orzeszki arachidowe i produkty pochodne;
- Soję i produkty pochodne;
- Mleko i produkty pochodne( łącznie z laktozą);
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie. Pistacjowe, makadamia i produkty pochodne;
- Seler i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne;
- Musztarda – głównie gorczyca.